Blog: Mediji, sodobnemu neprijazni

Medtem ko že vsa perjad čivka, da se je brskanje z računalnikov preselilo na mobilne zaslone, se zdi, da so mediji na sončni strani Alp sodobno spletno podobo prepustili naključnemu (ne)razvoju. Pustimo za trenutek ob strani rumenkast madež, ki vse bolj vztrajno in brez zadržkov barva vsebine medijev, ki se radi okrancljajo s pridevniki, obljubljajoč resnost in kredibilnost. Pa tudi naslove, ki na profilih družbenih omrežij v želji po dodatnih klikih napovedujejo nemogoče, za sedaj spreglejmo.

Malce težje pa bi navodilo upoštevali, če bi prosila pogledati mimo bleščavih oglasov, ki brez pomoči dodatkov za blokiranje ambicioznih oglaševalskih podvigov slej ko prej prekrijejo vsebino. Križce, s katerim bi jih ukrotili, trmasto skrivajo, še ljubše pa jim je v spominu ostati z udarno glasbeno podlago.

V najboljšem primeru takim pojavnim oknom ali celo preusmeritvam na druga spletna mesta na obraz uspe priklicati zavijanje z očmi, v najslabšem pa odhod bralca. Priznam, branje prispevka na prenosni napravi raje prekinem, če je zaradi neprilagojenosti mobilnemu brskalniku na njem oglas nemogoče zapreti. In ni bolj nadležnega od besedila, ki se širi čez robove ozke mobilne platforme, in samodejnega osveževanja spletnih strani, ki tem branjem daljšega prispevka vrnejo k uvodnim besedam.

Take površnosti si mediji danes ne bi smeli privoščiti. Če bi s sodobnimi mobilnimi aplikacijami bralci od slovenskih medijev morda zahtevali uslugo »preveč«, se želja po razmisleku o posodobitvi podobe, ki medij predstavlja na svetovni mreži, zdi razumna. Tekma za občinstvo še nikoli ni bila tako huda; bralci, gledalci in poslušalci so vse bolj zahtevni, zagotovo pa lahko v poplavi izbire hitro zavijejo drugam.

Manjka vizije, kadra, posluha za ideje, sredstev za izvedbo? Nenehno brbotanje in nekatere spremembe kažejo, da v uredništvih na spletno podobo niso pozabili. A preoblikovanje je počasno, korak ali dva za globalnimi trendi, tekma za občinstvo še nikoli ni bila tako huda. Oglaševanje, ki medijem prinaša kruh, ne bi smelo biti sovražnik vsebine, ki mora ostati na prvem mestu. Ta, naj bo še tako kakovostna, pa ne more zares zaživeti brez prepričljive, delujoče in občinstvu prijazne platforme.

Kdo je Sanja Gornjec?

Zaprto za komentiranje