Avdo Avdić: “Nimamo države državljanov. To je problem.”

Avdo Avdić in Davor Obrdalj sta za dokumentarec Vladar iz podzemlja letos prejela nagrado EU za raziskovalno novinarstvo na Zahodnem Balkanu in v Turčiji. Žurnal, internetni medij, za katerega delata, je izstopal s številom nagrajenih raziskovalnih zgodb. Rečejo si tudi “edini svobodni teritorij” – svoboden pred finančnimi izsiljevanji, nacionalizmi in molkom. Avdo Avdić bo tudi gost medijskega festivala Naprej/Forward, ki bo v Ljubljani prihodnji teden.

Pretekli teden ste razkrili, da so v Sarajevu že julija ujeli pomembnega sodelavca Islamske države, IS, Mirsada Kandića, ki je bil zdaj izročen ZDA. A sporočilnost zgodbe je mnogo globlja.

Da, ključno vprašanje je, zakaj je prišel ravno na teritorij BiH. V Bosni se večina ljudi ne zaveda, kako pomembna figura je bil Kandić v IS. Ali kako pomembno je, da so ga ujeli. Gre za človeka, ki je bil v samem vrhu IS. A ni videti kot radikalec, zdi se celo sramežljiv, kot običajen človek iz soseščine.

Celoten intervju z našim gostom Avdom Avdićem preberite v Večeru.
V sredo, 15. novembra, ob 21.30 pa se nam pridružite v dvorani Katedrala v Kinu Šiška, kjer si bomo ogledali dokumentarni film Srebrenica. Ogled filma je brezplačen, število mest v dvorani pa omejeno, zato vas prosimo za pravočasen prihod.

Zaprto za komentiranje